Torque Cars

Small loss of power/Surging problem! 9-3 linear

Discussion in 'SAAB Forums' started by SaabSon, 27 January 2014.

  1. SaabSon

    SaabSon Wrench Pro

    Messages:
    32
    From:
    Southern California
    Car:
    04 Saab 9-3 2.0t
    So...I noticed today as I was driving about 70mph on the freeway, with a steady foot on the gas pedal, that the car was having split second losses of power. It seemed as if the car was surging. The surge is small. The boost on the turbo gauge, goes up and down the slightest but I can still feel the car loosing power sporadically! I'm going to try and sort things out tomorrow. I'm thinking I could have a fuel pump on it's way out, a plugged filter somewhere, throttle body fault, or something MAF or vacuum related...That's what came to mind.

    Have any of you guys had a similar problem? Any direction would be very much appreciated!

    The car is a 2004 9-3 linear with 150k miles on it btw.
     
  2. T9 man

    T9 man TC Pro Founder Moderator

    Messages:
    20,370
    From:
    London, UK
    Car:
    Saab 9-3SS T9
    Check the vacuum pipes near the turbo and the APC valve. Make sure all hoses clips are tight and slowly check the hoses for any splits. Some of those splits are hard to see so make sure you squeeze the hose as you are checking it. If you have an intercooler fitted make sure you check that pipework also.
     
  3. TCJBOLDIE

    TCJBOLDIE Torque King

    Messages:
    4,701
    From:
    Brisbane
    Car:
    JB Starion
    Sometimes you can locate a leak by spraying soapy water on the hoses and connections while the motor is running as it will make bubbles where there are leaks
     
  4. T9 man

    T9 man TC Pro Founder Moderator

    Messages:
    20,370
    From:
    London, UK
    Car:
    Saab 9-3SS T9
    ^^ Top tip, thanks for that ;)
     
  5. 93SPORTSEDAN

    93SPORTSEDAN Full member

    Messages:
    15
    From:
    Belgium, Wilrijk
    Car:
    saab 93 2.2tid
    if it's a diesel, you should check your egr valve... As I have had the same problem of power loss and it was the EGR valve... If not I can't help man.... Good luck!
     
  6. TCJBOLDIE

    TCJBOLDIE Torque King

    Messages:
    4,701
    From:
    Brisbane
    Car:
    JB Starion
    Last edited: 9 February 2014
  7. 93SPORTSEDAN

    93SPORTSEDAN Full member

    Messages:
    15
    From:
    Belgium, Wilrijk
    Car:
    saab 93 2.2tid
    you should also check the hose that goes to your intercooler. Mine was ripped because of the pressure.. That can also be one of the problems. Good luck
     
Loading...

Share This Page

Click Here
  1. This site, like pretty much every other site, uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies, this may include third party cookies from our carefully selected advertising partners and for our analytics which allow us to see which pages are of interest and improve our site navigation and experience.
    You can disable cookies in your browser but this may affect your experience on this website.

    Dismiss Notice