Torque Cars

vectra not starting

Discussion in 'Vectra' started by astravanman, 25 June 2010.

  1. astravanman

    astravanman Wrench Pro

    Messages:
    34
    From:
    ISLE OF LEWIS {THE ROCK}
    Car:
    vectra 2.6 gsi
    my vectra will not start for some reason, it turns over when turning the ignition but does not ignite.
    i went to check the spark plugs but they were covered in oil.

    does anyone have any suggestions as to what this might be and if so how can i resolve it?
     
  2. BAD63R

    BAD63R Authorised Trader

    Messages:
    1,551
    From:
    Cornwall
    Car:
    MG TF135
    Hello mate. Nice easy fix and can be done in about a little under an hour. What has caused this is the faliure of the rocker cover gasket. They are roughly £15-20 depending on the engine. Plus a new set of plugs. IIRC theres about 10 bolts to undo, remove cover, replace gasket and refit in the sequence shown on the gasket pack (make sure you get a genuine vauxhall one as they are a bit better. then fit your new plugs. The oil will drain into the combustion area but will burn off quite quickly.
     
  3. astravanman

    astravanman Wrench Pro

    Messages:
    34
    From:
    ISLE OF LEWIS {THE ROCK}
    Car:
    vectra 2.6 gsi
    thanks for the info bad63r. i have now removed and cleaned out the gasket and plug area as best as can be done then replaced with the new gasket and the plugs but the car still wont start. i have tried turning it over for a couple minutes now but still no ignition. is there something i have missed out or do i just keep turning the car over until it starts now.
    i took care not to disturb anything inside the block whilst i was replacing the gasket ect and the car was running fine the night before this happened
     
  4. turbonutter69

    turbonutter69 TC ModFather Moderator

    Messages:
    18,967
    From:
    Alone in the dark.
    Car:
    Insignia SRI.
    What engine is it?
     
  5. astravanman

    astravanman Wrench Pro

    Messages:
    34
    From:
    ISLE OF LEWIS {THE ROCK}
    Car:
    vectra 2.6 gsi
    it is a 1998 vectra 1.8
     
  6. turbonutter69

    turbonutter69 TC ModFather Moderator

    Messages:
    18,967
    From:
    Alone in the dark.
    Car:
    Insignia SRI.
    Crank sensor?
    I had same prob with a 2.0 Vectra and it turned out to be a crank sensor.
     
  7. Shonky

    Shonky New member

    Messages:
    9
    From:
    Wales
    Car:
    V6 Ka, 318is
    I had the same with a v6, crank sensor will do the trick
     
    obi_waynne likes this.
Loading...

Share This Page

Click Here
  1. This site, like pretty much every other site, uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies, this may include third party cookies from our carefully selected advertising partners and for our analytics which allow us to see which pages are of interest and improve our site navigation and experience.
    You can disable cookies in your browser but this may affect your experience on this website.

    Dismiss Notice